11 Nisan 2010 Pazar

Donguler

C# dilinde de diger tum dillerde oldugu gibi program yazmamizi kolaylastiran, 30 satirda yapacagimiz islemi tek satira indirgememizi saglayan yardimci programlar digebiliriz donguler icin. Baslicalari for,while,do-while ve switch'tir. For ve while'i artik bakkala giderken bile kullaniyoruz ama do-while ve switch yapilarini unutmamak icin veya ilerde hatirlamak icin ornek kodlarini aciklamalariyla birlikte koyuyorum buraya.

for kullanimi:
for (int t = 0; t<=9;t++)
{
Console.WriteLine(t);
}
kisaca kodu anlatirsak, t= 0'dan 10a kadar birer birer artarak dongu icindeki islemi bize yaptiriyor. t'nin 0 dan baslayip 9a kadar gelmesi 10 islem oldugundan, ekrana alt alta 0dan 9a kadar sayilari yazdiracaktir bu ornegimiz.

ayni ornek uzerinden

while kullanimi :
while (i <10)
{
Console.WriteLine(i);
i++; //i'yi bir artir.
}

Bu kodun aciklamasi ise, i= 10dan kucuk olana kadar dongudeki islemleri yap demektir. Aslinda yukarida int i=0 tanimlamasi yapilmistir. Dongu icerisindeki i++ da i'nin artisini saglar. Yine ayni sekilde 0'dan 9a kadar 10 kere bu dongude doneceginden, alt alta 0'dan 9'a kadarki tum sayilari yazdiracaktir bize.

do-while kullanimi:

do
{
Console.WriteLine("Sıralama yönünü seçiniz (1/2):");
Console.WriteLine("1) Artan");
Console.WriteLine("2) Azalan");
secim = Console.ReadLine();
}while(secim != "1" && secim != "2");

Bu kodumuzun da kisaca anlattigi sey, secimimiz 1 veya 2 olmadigi surece icerideki islemleri yap demektir. Gordugunuz uzere secimi kullanicidan almak icin donguye ne olursa olsun mutlaka girmek zorunda. Bu ozellik de do-while dongusunun diger dongulerden avantajini getirtiyor bize. Once islemi yapip, daha sonra kontrol eder.

switch kullanimi:
switch (birler)
{
case 0: Console.WriteLine(""); break;
case 1: Console.WriteLine("bir"); break;
case 2: Console.WriteLine("iki"); break;
case 3: Console.WriteLine("uc"); break;
case 4: Console.WriteLine("dort"); break;
case 5: Console.WriteLine("bes"); break;
case 6: Console.WriteLine("alti"); break;
case 7: Console.WriteLine("yedi"); break;
case 8: Console.WriteLine("sekiz"); break;
case 9: Console.WriteLine("dokuz"); break;
default: Console.WriteLine("0-9 arasi deger girmeliydiniz.."); break;

}

Yukarida goruldugu gibi kullanicinin secimi dogrultusunda yapilmasi gereken islemler kolayca ekrana yazdirilmistir. Swtich olmasa 10 ayri if blogu acip ayri ayri yazdiracaktik fakat goruldugu gibi kod okunulurlugu ve zaman yonunden oldukca kolaylastirmistir bu yol. En alttaki default'u aciklamak gerekecek sanirim sadece. 1-den 9a kadar sayi girilmesi istenecek kullanicidan, eger bunlardan biri girilmezse ekrana o uyari mesaji verilecek. Kisaca default, yukaridaki case'lerden birine uymayan secime gore istenilen gorevi yapan koddur.

0 yorum: